Toimintakertomus

                               RUNTTIMÄEN MAASTOLIIKUNTAKESKUS RY

                                                           TOIMINTAKERTOMUS 2018

 

1.Yleistä: Kulunut toimintakertomusvuosi on sisältänyt edellisten vuosien tapaan erilaisia tapahtumia. Kilpailupuolella oli kaksi perinteistä osakilpailua Jämsä-Keuruu HiihtoCupissa, joista toinen oli Runttimäen Maastoliikuntakeskuksessa ja toinen Hallissa. Järjestelyvastuu oli yhteistoiminnassa Kuoreveden Kärjen kanssa.

Lisäksi liikuntakeskus sai järjestettäväksi Mänttä-Vilppula koulujenväliset. Normaalista poikkeava ja mielenkiintoinen oli erityisesti kiinalaisten talvitapahtuma Runttimäessä. Kuorevesi-hiihtokin saatiin hoidettua ja toiseksi lähtöpaikaksi on myös vakiintunut liikuntakeskus.

Liikuntakeskus sijaitsee alueella olevan latuverkoston keskellä, josta on talvisin ja kesäisin toimivat yhteydet niin Jämsän Kerte-Palsinan suuntaan kuin Mänttä-Vilppulan suuntaan Mäntänvuoren urheilukeskukseen. Talvisin varsinkin on ollut ahkerasti käytössä hyvä ja hoidettu latureitistö Kerte-Palsinalle. Myös Mänttä-Vilppulan suuntaan talvella on latuverkosto hoidettu. Runttimäen kunnossa pidetty kilpa/kunto-latuverkosto on siis sopivasti osunut läpikulkureitille molempiin suuntiin hiihdettäessä.

Kaksi vuotta liikuntakeskuksen käytössä ollut latukone Paana on ollut usein latu-uria tekemässä. Latukone on toiminut muuten moitteettomasti, mutta takajyrsimen kuluneet terät osoittautuvat kovemmalla latu-uralla ongelmaksi, koska perinteisen latu-uran teko ei ole onnistunut kuin pehmeämmällä urapohjalla. Jyrsinlaitteeseen tulemme vaihtamaan kaupan yhteydessä tulleen käytetyn, mutta ainakin selvästi paremmassa kunnossa olevan teräkokonaisuuden, joka saattaisi toimia paremmin. Ainoa yllätys oli Paanan melko suureksi muodostunut polttoaineenkulutus.

Liikuntakeskuksen huoltorakennus kahvioineen on ollut edelleen vapaasti käytettävissä eri yhdistysten tilaisuuksissa. Runttimäen liikuntakeskuksen, Kuoreveden Kärki ry:n hallituksen ja hiihtojaostonkokoukset ovat myös säännönmukaisesti pidetty kahviossa. Kahviosta on otettu tapauskohtaisesti pieni vuokra sen käyttökulujen peittämiseksi.

 

2. Rakennustoiminta ja kuntoilureittien parantamistoimet: Sulan maan aikana ehkä eniten liikuntakeskusta työllistävä vaikutus on erittäin voimakkaasti kasvava reittien varrella oleva vesakko. Toimintakertomusvuonna vesakon raivaus oli tehtävä poikkeuksellisen laajalla alueella, koska osin myös edellisestä raivauksesta oli kulunut muutama vuosi. Liikuntakeskuksen maankäyttöoikeus-reitistö kulkee noin 40 ha:n alueella, ja erilaisia sopimuksia niin kirjallisia kuin suullisia on noin 10.

Vesakon raivaus ei rajoitu pelkästään kuntoreittien urien varteen, vaan jopa isot aluekokonaisuudet kuuluvat raivauskohteisiin etupäässä stadionalueella, jossa näkyväisyys on oleellinen asia. Lasten laskettelurinnekin on suhteellinen hankala raivattava johtuen sen jyrkkyydestä.

Latu-urien levennyksiä emme ole kustannussyistä pystyneet tekemään/teettämään. Levennyskohteet olivat kuitenkin edellisenä vuonna raivattu ja valmisteltu noin 500: m:n osalta. Em. kohteissa ei ole pystynyt talvella hoitamaan järkevästi latukoneella vapaan/perinteisen uran tekoa. Kesällä taas omalla Tarup-rehusilppurilla kasvillisuuden niitto ei ole onnistunut uran kapeuden takia koko leveydeltä.

Pohjois-Hämeen Puhelin Oy jakoi vuonna 2017 lahjoituksia 120-vuotisjuhlarahastostaan.  Juhlarahaston tarkoitus on ollut tukea yhtiön toiminta-alueen lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyviä hankkeita. Liikuntakeskus sai 2500 € lahjoituksen, jolla se sitoutui 2018 vuoden aikana kehittämään liikuntakeskusta juhlarahaston tarkoitusperien mukaisesti. Koordinointi tapahtui ostolaskujen mukaisesti.

Saamallamme lahjoituksella yhdistys hankki Puuha Group Oy:ltä Street workout-nimisen urheilupaikkavälineen. Kyseinen ulkokuntoiluväline sisältää monipuolisen kokonaisuuden, jossa ovat nojapuut, puolapuut ja 2 kpl rekkitankoja. Laite soveltuu kaikenikäisille ja ottaen huomioon myös laiteturvallisuuden.

Loppukesästä 2018 teimme betonilaudoituksen raudoituksineen ja kokosimme tukemalla laitekokonaisuuden laudoituksen sisälle ja suoritimme valun. Kuntoilulaite ei ole siis liikuteltava vaan pysyvä rakennelma ja ns. syväperusteinen. Liikuntakeskuksen omarahoitusosuudeksi jäi noin 500 €.

Osallistuimme myös Runttimäki-Mäntävuori yhdysreitin raivaamiseen Jämsän puoleiselta osalta. Yhdysreittiä hoitaa talvella pääasiallisesti Mänttä-Vilppulan liikuntatoimi.

 

3. Kilpailu- ja harrastetoiminta: Jämsä-Keuruu HiihtoCup 2018 järjestettiin jälleen 8 osakilpailun sarjana. Sarjahiihdot järjestetään neljän urheiluseuran Keuruun Kisailijoiden, Jämsänkosken Ilveksen, Kaipolan Vireen ja Kuoreveden Kärjen yhteistyönä. Jokainen urheiluseura järjestää kaksi osakilpailua.

Runttimäen liikuntakeskus oli myös aktiivisesti mukana järjestelyissä ja toimii kilpailupaikkana. Hallin urheilukeskuksessa hiihdettiin HiihtoCupia perinteisellä hiihtotavalla ke 31.1. Kilpailuihin osallistujia oli 52. Kisajärjestelyistä vastasivat Runttimäen Maastoliikuntakeskus ja Kuoreveden Kärki.

Torstaina 1. helmikuuta oli Mänttä-Vilppulan kaupungin sivistysjohtaja Taina Peltosen ja Savosenmäen koulun rehtorin Katri Tuomisen järjestämä liikuntakeskusvierailu Runttimäen Maastoliikuntakeskukseen. Vieraina oli 10 kiinalaista, joista osa mies- ja naisopettajia sekä 6 suomalaista opettajaa. Kiinalaiset olivat kotoisin alueelta, jossa ei ole lunta. He siis näkivät ensimmäistä kertaa lunta ja opettelivat hiihtämään ja laskemaan liukumäkeä. Hiihtämään opettelu oli suomalaisista hauskannäköistä pyllähtelyä ja tasapainoilua pystyssä pysymisen kanssa. Tosin se oli aivan ymmärrettävääkin, kun he olivat ensimmäistä kertaa suksien päällä.

Sunnuntaina 4. maaliskuuta hiihdettiin perinteinen Kuorevesi-hiihto klo 9-14. Lähtö- ja tulopaikkana olivat Runttimäen liikuntakeskus ja Palsinan koulu. Järjestelyistä vastasivat tällöin Runttimäen Maastoliikuntakeskus ry, Kuoreveden Kärki ry ja Kertteen-Palsina kyläyhdistys ry. Runttimäen liikuntakeskuksessa ja Palsinan koululla oli tarjolla kioskipalvelut. Osallistujia oli arviolta noin 200.

Mänttä-Vilppulan koulujen väliset hiihtokilpailut järjestettiin Runttimäen Maastoliikuntakeskuksessa 7.3 klo 12 alkaen. Hiihtotapa oli vapaavalintainen, joka tässä yhteydessä tarkoittaa, että molemmilla tyyleillä niin vapaalla kuin perinteisellä oli sallittua hiihtää. Tämä siitä syystä, että hiihtotaito vaihtelee koululaisilla melko paljon. Ilmoittautuneita kilpailuihin oli kaikkiaan 73 koululaista.

Vapaalla hiihdettiin HiihtoCupia toisen kerran ke 14.3 Runttimäen liikuntakeskuksessa, jolloin osallistujia oli 46.

Liikuntakeskuksessa harrastetoiminta on ollut vuosien myötä melko vilkasta mm. seuraavat yhdistykset ja toimijat ovat käyttäneet liikuntakeskuksen aluetta toiminnassaan:

–  Spl Keski-Suomi ry.(Saksan paimenkoiraliitto Keski-Suomi) jäsenineen on Sanna-Riina Vuorenmaan johdolla pitänyt palveluskoirakokeiden tottelevaisuusosuudet liikuntakeskuksen nurmikentällä.

–  Mäntän Seudun Reserviupseerikerho, Reserviläisyhdistys, Eräpirkat ja Kuoreveden Kärki ovat järjestäneet jokamieskisoja ja suunnistuskilpailuita liikuntakeskuksessa

–  liikuntakeskuksen kentän reunalla sijaitsee myös erillinen kattamaton ulkosali, jossa mm. Street workout-urheilupaikkaväline, on houkutellut kesäisin eri-ikäisiä käyttäjiä

–  fittnes-urheilijat ovat harjoitelleet mm. harjoitteluportaikossa

–  nuorten jääkiekkoilijoitten harjoittelupaikaksi on soveltunut myös portaikko

–  Mäntänvuoren partiolaiset ovat suunnannet retkensä laavulle ja luontoon

–  lapset ovat löytäneet myös liukumäen omakseen (tehty tarkoitukseen soveltuva)

 

4.Tulevaisuuden näkymiä: Toimintakertomuksessa 2016 on maininta, jonka mukaan liikuntakeskus on laittanut vireille hankkeen huoltorakennuksen lisäsiiven rakentamista varten. Perusteena oli, että lisäsiipi olisi välttämätön, koska pesu-ja pukeutumistilat tulisi saada kiinteästi integroitua huoltorakennuksen yhteyteen. Pukeutumistiloina on käytetty työmaakoppeja, joista mm. miehille tarkoitettu on jouduttu poistamaan käytöstä pahojen kosteusvaurioiden takia.

Rahoitus olisi tullut pääosin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Hankkeen koordinoija on ollut Jämsän Leader Vesuri ry ja Jyväskylän ELY-keskus..

Nyt olemme yhdistyksen hallituksessa lopullisesti päättäneet luopua tästä hankkeesta. Hallituksen mielestä maankäyttöoikeus-sopimusehdot rakennusten osalta sitovat liiaksi liikuntakeskusta.     

Toimintakertomusvuonna 2017 olimme tehneet päätöksen omien kotisivujen perustamisesta vuoden 2018 aikana, jotta toimintaan saataisiin lisäksi avoimuutta ja tietoa siitä miten toimimme yhdistyksen tarkoitusperien mukaisesti eli edistää, kehittää ja tukea liikuntaharrastusta yhdistyksen toiminta-alueella. Lisäksi mikä tärkeintä – tuottaa reaaliaikaista tietoa kaikesta siitä mikä on liikuntakeskuksessa milloinkin ajankohtaista.

Päätöksen mukaisesti saimme teetettyä Runttimäen Maastoliikuntakeskukselle omat kotisivut. Suuri kiitos tästä kuuluu kotisivujen tekijälle Timo Ranta-Ojalalle, joka osallistui kotisivujen tekemiseen talkooluonteisesti.

Kotisivujen päivittäminen reaaliaikaisesti ja säännöllisesti on liikuntakeskukselle monella tapaa tärkeä tehtävä. Varsinkin talvella latu-infon pitäisi olla miltei päivittäinen, jotta siitä olisi hyötyä hiihtäjille ja he tottuisivat sitä käyttämään. Toiminnasta, tapahtumista ja tuloksista pitäisi olla myös jatkuvasti päivän tasalla olevaa tietoa saatavilla. Kotisivujen päivittämisessä säännöllisesti on vielä kuitenkin jatkuvaa kehittämisen tarvetta ja siihen tullaan kiinnittämään huomiota.

Tulevaisuutta ajatellen haluamme, että liikuntakeskus pysyisi edelleen elinvoimaisena ja aktiivisena erityisesti nuorten ja lasten liikunnan edistäjänä ja kehittäjänä.

 

5.Varainhankinta: Varainhankinnassa on tärkeätä luoda kontakteja sidosryhmiin mieluimmin vastavuoroisuuden perusteella. Toimintakertomuksessa 2016 hallitus on kirjannut tämän tavoitteeksi ja mainitsi lisäksi, että tuottaisimme palveluja, joista molemmille osapuolille olisi hyötyä. Tässä yhteydessä viittasimme myös siihen, että liikuntakeskus on rakennettu vastaavalla perusteella.

Asettamamme tavoite on nyt onnistunut toimintakertomusvuotena 2018 suhteutettuna toimintamme laajuuteen. Teimme suuren talkootyöprojektin Visuvedellä syys- joulukuun aikana ja saimme siitä merkittävästi apua yhdistyksen talouteen. Tämä mahdollistaa myös Paana100:een otetun lainan lyhentämiseen. Tämä ns. Visuvesi-projekti jatkuu vielä vuoden 2019 puolella.

Varainhankinnan eräänä muotona voidaan pitää myös niitä avustuksia, joita liikuntakeskus on saanut aktiivisilta hiihtäjiltä. He ovat halunneet kohdentaa tukensa latujen kunnossapito-kustannuksiin. Latujen kunnossapitokustannuksia on merkittävästi nostanut latukone Paanan käyttö. Avustukset ovat tulleet todella tarpeeseen. Suuri kiitos on annettava kaikille avustuksia lahjoittaneille.

Sponsorointi-sopimus on jatkunut tänäkin vuonna Mäntän Autotarvikkeen kanssa. Sieltä olemme ostaneet pääasiallisesti kaikki moottorikelkkoihin ja latukoneeseen tarvittavat normaalin huoltoon liittyvät varaosat ja tarvikkeet. Tarvikekulut ovat nousseet myös kaluston vanhetessa.

Yhteistoimintaa on ollut myös Mänttä-Vilppulan kaupungin sivistystoimen kanssa em. koulujen välisten hiihtokilpailujen ja kiinalaisryhmän talvitapatuman muodossa. Näistä olemme saaneet rahallista tukea järjestelykustannuksiin. Toivottavasti tällaisia tapahtumia saamme jatkossakin järjestettyä.

 

6.Hallinto: Jokaiselle yhdistyksellä on oma tapansa hoitaa hallintoa, taloutta ja sen varainhankintaa tietysti yhdistyslain sääntöjen puitteissa. Mutta yhdistysten toiminta ja talouden laajuus on yhdistyskohtaista ottaen huomioon sen tosiasiallinen toiminnan muoto.

Runttimäen liikuntakeskuksen toiminta on verrattavissa täysin yhteiskunnan ylläpitämien liikuntakeskusten toimintaan. Kuluja syntyy laajalla rintamalla, koska pakollisten ylläpitokulujen kirjo on varsin laaja. Kuluja kertyy esimerkin omaisesti mainittuna aina kuntoratojen ympärivuotisesta hoidosta, kiinteistöjen ylläpidosta vakuutuksineen päätyen talviaurauksiin ja talven liukkauden torjuntaan. Tämä antaa haasteita varainhankintaan ja liikuntakeskuksen toiminnan jatkuvuudelle. Onneksi ahkeralla talkootyöllä ja Jämsän kaupungin avustuksilla olemme saaneet jatkaa toimintaamme jo miltei neljännesvuosisadan. Tosin silloinen Kuoreveden kunta oli useamman vuoden liikuntakeskuksen syntyvaiheen jälkeen merkittävästi tukemassa toimintaamme.

Yhdistyksen hallituksen jäsenten määrä ja kokoonpano on pysynyt samana. Hallituksen jäsenten aktiivisuus ja positiivinen näkemys liikuntakeskuksen toiminnan jatkuvuudesta on luonut uskoa siihen, että liikuntakeskus pystyy toteuttamaan sitä tarkoitusta ja toiminnan laatua mitä sen säännöissä on luvattu eli: edistää, kehittää ja tukea liikuntaharrastusta yhdistyksen toiminta-alueella. Huomioitavaa on myös se, että yhdistyksen toiminta-alue on vuosien myötä laajentunut yllättävän paljon ja liikuntakeskuksessa harrastettavien lajien kirjo on laajentunut merkittävästi.

 

Jämsä 01.02.2019

 

Keijo Mursunen

Runttimäen Maastoliikuntakeskus ry:n pj.

Kuoreveden Kärki ry:n varapj.